Det er farligt at bruge cykelhjelm

Biler kører tættere på cyklister med hjelm

En cyklist med hjelm ser mere erfaren og trafiksikker ud end en cyklist uden hjelm. Derfor kører bilister tættere på cyklister med hjelm, og dermed er de i større fare for at blive kørt ned. Sådan lyder det overraskende budskab fra en undersøgelse.

http://www.b.dk/danmark/cyklister-med-hjelm-lever-farligt

 

mouse_cheese_mouse_trap_helmet_funny_situation_52866_360x640En engelsk undersøgelse viser, at bilister kører tættere på cyklister med cykelhjelm, angiveligt fordi de ser mere professionelle ud end cyklister uden.

Samme undersøgelse viser også, at bilister er tilbøjelige til at give mere plads til kvindelige cyklister, skriver avisen Daily Telegraph.

http://www.b.dk/danmark/hjelme-kan-sende-forkert-signal

En hjelm reddede mit liv!

De følelsesladede påstande fra borgere, som har været udsat for en ulykke eller som kender nogen der har, er farlige i debatten. De bunder i ‘tro’ og ikke ‘viden’.

En fælles oplevelse
Mange som bruger cykelhjelm kan fortælle om et cykelstyrt, de har oplevet, og som har fået dem til at tro at en cykelhjelm ‘reddede deres liv’. Dette er en meget almindelig oplevelse – faktisk meget mere almindelig end det faktiske antal af livstruende ulykker, som barhovede cyklister reelt kommer ud for. Alligevel er der intet bevis for at cykelhjelme redder liv eller forhindrer alvorlige skader for den gennemsnitlige cyklist [1].

F.eks. var den årlige dødsrate for cyklister i Vestaustralien, hvor brug af cykelhjelme har været påbudt siden juli 1992, i gennemsnit 7,6 dødsfald om året. Fra 1993-1997 (efter loven om påbud af brug af cykelhjelm) var gennemsnittet 6,4 dødsfald om året, dvs. et fald på 16 % [2].

Imidlertid viser officielle cykelmålinger, at cykling faldt i Vestaustralien med ca. 30 % i 1990erne netop på grund af cykelhjelm-påbuddet [3]. Andelen af dødsfald i forhold til cyklister på vejene gik derfor op, og ikke ned.

 

Cykelhjelm – Hvorfor ikke

Der er nogen der har travlt med at få os til at bruge cykelhjelm med vage påstande såsom “alle ved, at det er sund fornuft at bære hjelm” og “Undgå hjerneskader”.
Er det muligt, at disse påstande er stærkt overdrevne, og at de ikke afspejles i eksisterende internationale videnskabelige undersøgelser om cykelhjelme? Er det muligt, at den danske befolkning fortjener mere end skræmmekampagner og smagsdommeri?

5oncykel-400x300
Problemet lige nu er at forskning fra hele verden viser at kraftige promovering af cykelhjelme – for slet ikke at nævne et påbud – er skadelige for en cykelkultur. Folk bliver bange og de holder op med at cykle. Nogle steder har oplevet en fald på antallet af cyklister på mellem 20-40%.

En fordobling af antallet af cyklister i en by vil reducere antallet af alvorlige tilskadekomne med en tredjedel. I stedet for at skræmme mennesker væk fra cykling med cykelhjelmkampagner, skal vi have flere folk i sadlen. Der findes rigeligt med videnskabelige beviser på at promovering af cykelhjelme får flere til at lade cyklen stå. Og det betyder færre cyklister og langt flere syge.

Der findes ikke et eneste sted i verden hvor brug af cykelhjelme har reduceret antallet af alvorlige hovedskader.

Hjelmkrav giver dårligere folkesundhed

Påbud om brug af cykelhjelm vil ikke nødvendigvis være positivt, viser forskning.

»Talrige videnskabelige rapporter sætter et stort spørgsmålstegn ved cykelhjelmes sikkerhedsmæssige effekt og dokumenterer, at lovkrav om cykelhjelm får færre til at cykle«, fremhæver trafikrådgiver Thomas Krag i etdebatindlæg i Politiken.

Krag, der er tidligere direktør i Dansk Cyklist Forbund, mener, at »den danske cykelkultur lider af overfokusering på hjelme«.

 

Populære cykelhjelme dumper i sikkerhedstest
To ud af 15 testede hjelme beskytter ikke godt nok mod skader, skriver politiken.

Se mere her >>

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s